...
Wat is psychosociaal therapie?

Psychosociaal therapie is een op herstel gerichte therapie voor lichte tot matige klachten die te maken hebben met het aankunnen van- en kunnen aanpassen aan veranderende situaties of gebeurtenissen, het vastlopen in één of meerdere levensgebieden en het verwerken van pijnlijke of verdrietige gebeurtenissen in het leven. Een psychosociaal therapeut begeleidt mensen in situaties die ze als ongewenst, pijnlijk, ongemakkelijk of frustrerend ervaren waarbij indien nodig gekeken wordt naar belemmerende patronen en dieperliggende blokkades.
Een psychosociaal therapeut kijkt verder dan je klacht, naar jou als persoon en biedt een traject op maat. Consulten duren ongeveer 75 minuten. Het is een laagdrempelige vorm van hulpverlening, zonder verwijsbrief of diagnose. De kosten van een geregistreerde psychosociaal therapeut komen voor eigen rekening en kunnen deels vergoed worden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Een psychosociaal therapeut stelt géén diagnose.

Wat is het verschil tussen genezing en herstel?

Genezen is vooral verbonden met het lichaam en kent in de meeste gevallen een duidelijk eindpunt. Herstellen heeft meer te maken met de geest en is een continu en persoonlijk proces van verandering van iemands houding, waarden, gevoelens, doelen, vaardigheden en/of rollen. Het is een manier om een bevredigend, hoopvol en zinvol leven te leiden ondanks bepaalde gebeurtenissen, kwetsbaarheden of beperkingen. Het ‘resultaat’ van een herstelproces is draag- en veerkracht.

Wat is het verschil tussen psychosociaal therapeut, coach, poh-ggz, psycholoog, psychotherapeut en psychiater?

Een praktijkondersteuner huisarts – ggz (poh-ggz) ) is werkzaam bij de huisarts en begeleidt kortdurend lichte tot matige psychosociaal problematiek. Daar waar mogelijk verwijst de poh-ggz naar e-health, groepstraining, zelfhulpgroep of naar gemeentelijke instanties. Indien nodig verwijst de poh-ggz voor diagnostiek en behandeling naar een ggz-instelling (basis GGZ of specialistische GGZ) of psycholoog. Een poh-ggz kan patiënten ook wijzen op andere vormen van psychische hulp zoals psychosociaal therapie. De poh-ggz werkt onder de verantwoordelijkheid van de huisarts. De consulten zijn klachtgericht, volgen de NHG richtlijnen en duren circa 30 minuten. De poh-ggz valt onder huisartsenzorg en wordt vergoed door de basisverzekering zonder aanspraak te maken op het eigen risico. Een poh-ggz stelt géén diagnose.

Kortom:
Met lichte tot matige klachten kun je terecht bij een psychosociaal therapeut of bij de praktijkondersteuner huisarts – ggz. Beiden bieden laagdrempelige psychische hulp. De poh-ggz heeft korte klachtgerichte consulten en wordt betaald door de basisverzekering. De psychosociaal therapeut heeft langere, persoonsgerichte consulten en wordt gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Een psycholoog begeleidt mensen met lichte tot matige, niet complexe psychische stoornissen. Een basispsycholoog stelt zelf geen diagnoses. Diagnostiek en de behandeling van ernstigere en complexere problematiek worden uitgevoerd door BIG-geregistreerde GZ psychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten of psychiaters. Bij GGZ-instellingen zijn meestal teams werkzaam die bestaan uit bovenstaande beroepen. Om voor diagnostiek en behandeling in aanmerking te komen is altijd (een vermoeden van) een DSM 5 stoornis nodig. De kosten voor diagnostiek of behandeling worden door de zorgverzekeraar vergoed met aftrek van het eigen risico.

Een coach is gericht op persoonlijke ontwikkeling en groei. Hij of zij helpt je bij het ontwikkelen van vaardigheden en het bereiken van toekomstige doelen. Dit kan door middel van bewustwording en inzicht, het vergroten van het zelfvertrouwen en het verkennen, trainen en toepassen van kwaliteiten en vaardigheden. Coach is geen beschermde titel al zijn er wel kwaliteitskeurmerken. Voor coaching heb je geen verwijzing nodig. Aangezien coaching niet op herstel of genezing gericht is, worden de kosten ervoor niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Met welke psychische klachten kan ik bij een psychosociaal therapeut terecht?

Je kunt bij mij terecht als je milde tot matige last hebt van (keuze-) stress, angst, dwang, somberheid, verdriet, boosheid of onzekerheid. Soms kun je daar lichamelijke klachten van krijgen zoals hoofdpijn, buikpijn, hartkloppingen of slecht slapen. Zie ook Wie kan er bij mij terecht.

Zijn er contra-indicaties?

Psychosociaal therapie is niet de juiste vorm van hulp als je last hebt van ernstige persoonlijkheidsproblematiek, complex trauma, verslavingsproblematiek, psychoses, suïcide plannen of als je medicatie nodig hebt. Als je je hierin herkent, neem dan contact op met je huisarts of bel 113 zelfmoordpreventie. Die kunnen je verder verwijzen naar de juiste vorm van zorg.

Kan ik vooraf kennismaken?

Ja, heb je interesse neem dan via het contactformulier contact met me op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van 30 minuten via de telefoon of beeldbellen. We kijken dan of er een klik is en of je met je klachten bij mij aan het goede adres bent. Als blijkt dat je meer baat hebt bij een andere vorm van hulp, dan geef ik je betrouwbaar advies.

Wat kan ik verwachten tijdens intake gesprek?

In het intake gesprek wil ik je graag wat beter leren kennen om het traject zo goed mogelijk op je af te kunnen stemmen. We bespreken je klachten, hoe lang je ze al hebt, waardoor ze volgens jou ontstaan zijn, wat je er al aan hebt proberen te doen en wat je graag zou willen bereiken. Ook bespreken we je algemene gezondheid, je levensloop, familie en sociale netwerk, je huidige leefsituatie, hoe je jezelf als persoon zou omschrijven, en waar je van kunt ontspannen en genieten. We kunnen dan al een behandelrichting bespreken. Tot slot maken we een cliëntdossier aan en tekenen we de behandelovereenkomst. 

Hoe verloopt een traject?

Afhankelijk van wat we tijdens de intake bespreken kunnen we een behandelrichting bepalen. Dat is altijd maatwerk en afgestemd op jouw hulpvraag en behoeftes. Zie mijn werkwijze voor meer informatie.

Wat wordt van mij verwacht?

Om te kunnen herstellen is verandering nodig. Van de manier waarop je denkt, van gevoelens, gedrag, gewoontes en/of omstandigheden die mogelijk bijdragen aan de klachten die je op dit moment ervaart. Ik reik je kennis, inzichten, oefeneningen en steun aan en verwacht van jou dat je daar voor open staat en mee wilt oefenen. Dat vergt motivatie en discipline en het vertrouwen dat je met een beetje hulp uiteindelijk zélf degene bent die invloed op jouw situatie kan hebben. Als therapeut doe ik mijn uiterste best om je handvatten te geven maar wat het oplevert hangt dus ook van jou af.

Hoe weet ik of de zorg betrouwbaar is?

Psychosociaal therapeut is geen beschermde titel. Als een therapeut aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet kan hij/zij zich laten registreren. Zelf ben ik geregistreerd bij het RBCZ, het kwaliteitsregister voor HBO-geschoolde therapeuten. Jaarlijks moet ik aan strenge wettelijke kwaliteitseisen voldoen op het gebied van bij- en nascholing en praktijkvoering zodat jij als cliënt verzekerd bent van goede en veilige zorg. Ik word vijfjaarlijks gevisiteerd door buro Visie-Tatie, het meest recent op 5 oktober 2023. De kosten die een geregistreerd therapeut in rekening brengt worden door de meeste zorgverzekeringen gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Wat staat er in een behandelovereenkomst?

In de behandelovereenkomst verklaar je akkoord te gaan met de Algemene voorwaarden, de Privacyverklaring en de Klachtenregeling. Tevens kun je aangeven of je akkoord gaat met dossieroverdracht aan mijn waarnemer in het geval van mijn afwezigheid of overlijden.

Moet ik een contract tekenen?

Nee. We bespreken na elk consult of je er wat aan gehad hebt en of je behoefte hebt aan een vervolg. Je ontvangt na elk consult een aparte factuur zodat je nergens aan vast zit. Bij aanvang van het traject bepalen we wel een aantal doelen en geef ik je een indicatie van hoeveel consulten ongeveer nodig zijn, maar we kunnen hier in overleg gaandeweg van afwijken. Je kunt ten alle tijden besluiten door te gaan danwel te stoppen. Mocht het gebrek aan klik of ontevredenheid over mijn dienstverlening daaraan ten grondslag liggen, schroom dan niet om dat aan te geven. Mogelijk kunnen we er samen uit komen.

Wat kan ik doen als het niet klikt of als ik een klacht heb?

Het is erg belangrijk dat het klikt tussen cliënt en therapeut. Alleen in een vertrouwde en veilige setting kun je tot de kern van het probleem komen en heeft de therapie grotere kans van slagen. Tijdens het kennismakingsgesprek verkennen we of die “klik” er is. Ook daarna toets ik regelmatig of we nog op één lijn zitten. Als je gedurende het traject toch het gevoel krijgt dat het wat stroef verloopt, schroom dan niet om dat aan te geven. We kijken dan wat nodig is. Het kan zijn dat een gesprek erover al helpt. Is dat niet zo, dan kan ik je doorverwijzen naar een andere hulpverlener of je besluit dat je stopt met de therapie.

Praktijk Sylvia Verheijden is aangesloten bij een onafhankelijke klachtenfunctionaris Quasir, geschilleninstantie Zorggeschil en onderhevig aan het tuchtrecht, dat verzorgd wordt door de Stichting Tuchtrecht Complementaire Zorg (TCZ). Heb je onverhoopt een klacht dan vraag ik je om dat zo snel mogelijk aan te geven. We kunnen dan samen zoeken naar een passende oplossing. Komen we er samen niet uit, dan kun je bij Quasir terecht. Zie voor meer informatie mijn Klachtenregeling.

Met wie worden mijn gegevens gedeeld?

Als psychosociaal therapeut heb ik geheimhoudingsplicht. Dat betekent dat ik niet met anderen deel wie er bij mij komt en wat besproken wordt. Het gespreksverslag deel ik alleen met jouzelf, zodat je het nog kunt nalezen en we op één lijn blijven.

Vind je het prettig dat je dossier gedeeld wordt met bijvoorbeeld je huisarts, bedrijfsarts, partner of werkgever? Dat kan als je daar expliciet toestemming voor geeft.

In de behandelovereenkomst kun je aangeven of je in geval van mijn afwezigheid of overlijden akkoord gaat met dossieroverdracht aan mijn waarnemer. Meer informatie over hoe ik met jouw gegevens omga, vind je in de Privacyverklaring.

Heb ik een verwijzing nodig?

Nee, je kunt zonder verwijzing bij mij terecht. In het kennismakingsgesprek kijken we of je met je klachten bij mij aan het goede adres bent. Als blijkt dat je baat hebt bij een andere vorm van hulp, dan geef ik je betrouwbaar advies.

Is er een wachtlijst?

Neem via het contactformulier contact op voor een kennismakingsgesprek. Ik reageer binnen 24 uur. Mocht je bij mij aan het goede adres zijn dan kun je binnen circa 3 weken starten.

Hoe lang duurt een consult?

Bij mij duurt een consult 75 minuten. Zo is er ruime tijd en aandacht voor een gesprek van mens tot mens. Bovendien is er dan ook ruimte voor emoties en gedachtes, samen sparren, het geven van uitleg en handvatten en om er zonder haast mee te oefenen. Mijn ervaring is dat sessies dan beter beklijven, je snel op eigen kracht verder kan en het traject niet zo lang hoeft te duren.

Hoe lang duurt een traject?

De frequentie van de gesprekken en de duur van een traject bepaal je zelf en hangen helemaal af van jouw behoefte. Het komt voor dat je aan één gesprek al genoeg hebt maar gemiddeld kun je uitgaan van 7 à 8 gesprekken van 75 minuten, inclusief de intake. Heb je behoefte aan méér gesprekken dan is dat uiteraard geen probleem, er is geen maximum aan verbonden.

Door wie kunnen mijn kosten vergoed worden?

Consulten kunnen gedeeltelijk worden vergoed, afhankelijk van je aanvullende ziektekostenpakket. Mogelijk gelden er andere voorwaarden voor e-consulten en wandelconsulten. Bekijk hier het vergoedingenoverzicht.

Ook via je belastingopgave kun je mogelijk kosten gedeeltelijk terug vragen.

Werkgevers zijn vaak bereid trajecten te vergoeden, bijvoorbeeld wanneer je hulpvraag werk-gerelateerd is of je werk beïnvloedt. Dit kan verzuim voorkomen of verkorten. Soms kun je ook je persoonlijk ontwikkelbudget inzetten voor een traject.

Hoe zit dat met BTW?

Psychosociaal therapie is BTW vrijgesteld. Praktijk Sylvia Verheijden is ook volgens de Kleine Ondernemersregeling (KOR) BTW vrijgesteld.

Waar vindt de therapie plaats?

Consulten kunnen plaatsvinden in de praktijk van Huisartsen Coevering in Geldrop, Huisartsen Lichtstad in Eindhoven en op Sectie-C in Eindhoven. Wandelconsulten vinden plaats in het Philips de Jongh park of Genneperpark in Eindhoven. Hier vind je de adresgegevens.

Consulten kunnen eventueel ook via beeldbellen plaatsvinden.

Op welke dagen kan ik terecht?

De praktijk is om de week geopend op maandag van 9.00 – 17.00 uur en op donderdag en vrijdag van 9.00 – 17.00 uur.

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.